Kurczak w sosie śmietanowo- pieczarkowym

21 września, 2011

Może przesadzę pisząc po raz kolejny, że jestem fanką jakiegoś dania, ale wcale nie przesadzę pisząc tak o kurczaku w sosie, w końcu jeszcze jako dziecko nie wyobrażałam sobie obiadku bez kurczaczka…

składniki: 2 ćwiartki kurczaka, włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por, cebula), ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, 250g pieczarek, śmietana, łyżka mąki, olej

wykonanie: Ćwiartki kurczaka oczyszczamy i dzielimy. Osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie przekładamy do miski i przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. W garnku wstawiamy obraną włoszczyznę, zalaną wodą oraz dodanym zielem angielskim (3-4 ziarenka) i liściem laurowym (2-3 listki). Obsmażone mięso przekładamy do gotującej się bulionu warzywnego. Gotujemy do miękkości. Pieczarki kroimy na „cztery”. Obsmażamy na patelni, oprószamy mąką i zalewamy połową szklanki wody. Całość przekładamy do garnka. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy zahartowaną śmietanę.

Autor Bloga

Monika

Pasjonatka dobrej kuchni, dobrej muzyki i sztuki. Wieczna studentka, chwilowo architektury i urbanistyki :) Wcześniej (przez chwilę) polonistyki. Niewydana pisarka, skryta malarka. Mam nadzieję, że przyszła właścicielka firmy projektowej.